PMT


PMT: Psychomotorische therapie


'Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken' (Ghandi)


Voor wie?

Psychomotorische therapie (PMT) biedt kinderen, jongeren en volwassenen, afzonderlijk of samen mogelijkheden om via het bewegen en lijfelijke ervaringen moeilijkheden te verkennen en overwinnen. Bijvoorbeeld als het moeilijk is om met je eigen gevoelens om te gaan, als je vaak boos, bang of bedroefd bent is het handig om met een PM-therapeut aan de slag te gaan. Of als het lastig is om met anderen om te gaan, als je ruzies moeilijk weet op te lossen, je moeilijk kan verweren tegen pesters, of je geen vrienden durft te maken. Ook komt het voor, dat er vervelende dingen gebeurd zijn waar je nog last van hebt. Voor al deze moeilijkheden en ook voor andere, kan PMT je verder helpen.


Hoe werkt PMT?

PMT werkt vooral vanuit het bewegen én is ervaringsgericht. Wat wil dat nu zeggen? Door iets te doen hebben we eerder in de gaten wat er gebeurt van en met onszelf en ook anderen. Daarmee doen we dan ervaring op en dat kan weer van pas komen bij onze volgende actie, wat er op volgt. We willen allemaal dat het –gunstig– effect heeft om verder te komen en te kunnen groeien. Juist in dat bewegen, kun je erachter komen waar jouw of jullie gezamenlijke krachten en mogelijkheden liggen. In de stappen naar verandering kan zo geëxperimenteerd worden met nieuwe en andere manieren van omgaan met moeilijkheden.

Psychomotorische therapie gebeurt in een bewegingsruimte. De bewegingsvormen welke de psychomotorisch therapeut veel gebruikt, zul je herkennen uit de sport of gym. Ook minder bekende vormen worden gebruikt, waarbij lijfelijk ervaren en aandachttraining aan bod komen.

Vaak kom je in je eentje, zeker als je zelf voor deze therapie kiest. Vaker kom je met 2 of nog meer, zelfs met het hele gezin. Maakt een gezin gebruik van deze vorm van therapie, dan zullen de werkvormen zich meer richten op samenwerken en samenspelen. Hierin komen gezinsthema’s aan bod, zoals bijvoorbeeld het oefenen met positie van de ouders en ook het –opnieuw– met elkaar plezier beleven en samen spelen om ontspanning te ervaren. Ook het oefenen met grenzen gebeurt vaker.


Wat is het effect van PMT?

PMT is een speciale hulp, omdat we vooral aan de slag gaan. Je kent vast de uitdrukking: al doende leer je. Bij PMT krijg je beweeg- en spelopdrachten, waarin je nieuwe dingen kunt ontdekken over jezelf. Op deze manier kun je spelenderwijs leren en jezelf verder ontwikkelen!


Neem ook eens een kijkje op de site van praktijk dUrv!