CGT: Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een effectieve methode om uw psychologische klachten en/of stoornissen actief aan te pakken, samen met een behandelaar/psycholoog. Inzetbaar bij onder andere depressiviteit, agressiviteit en angsten.
Aanmelden

Voor wie?

Cognitieve gedragstherapie, afgekort CGT, wordt gegeven aan mensen met uiteenlopende psychologische problemen, waaronder depressiviteit, angsten en agressiviteit. De aanpak sluit zeer direct aan bij uw problemen. U heeft een actieve rol in het behandelingsproces en u zult regelmatig huiswerkopdrachten mee krijgen. Bij CGT is het belangrijk, dat u gemotiveerd bent om actief iets aan uw klachten en/of stoornissen te doen. U staat open voor kritische reflectie op uw gedachten en belevingen.

Hoe werkt CGT?

Samengevat bestaat CGT uit drie stappen:
  • In de eerste fase van deze behandeling helpt de behandelaar u door vragen te stellen, te luisteren, te verduidelijken en te analyseren.
  • Daarna krijgt de behandelaar de rol van docent die achtergronden van uw denkpatronen uitlegt en duidelijk maakt hoe ze inwerken op uw gevoel en gedrag.
  • Tenslotte stapt de behandelaar in de rol van coach, om u te ondersteunen bij het (blijven) toepassen van alle nieuw verworven inzichten.
Voor het slagen van de therapie is het belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw behandelaar. Bij CGT is een open en gelijkwaardige relatie het uitgangspunt.

Wat is het resultaat van CGT?

De effectiviteit van CGT wordt algemeen erkend en aangetoond in vele wetenschappelijke onderzoeken. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort.

Video

Aanmelden

Verwijzing is altijd nodig

Herkent u de psychologische klachten op deze site bij uzelf of bij uw kind? Spreekt onze persoonsgerichte professionele aanpak en kleinschalige praktijk u aan? Vul dan het aanmeldformulier in voor onderzoek, behandeling en/of begeleiding. Voor overleg mag u altijd het secretariaat bellen (0165 769000) of mailen (info@4mb.nl). U heeft altijd een verwijzing nodig van de huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts, jeugdprofessional of gemeente.