Wachttijden en tips

Helaas is wachttijd niet te voorkomen. We bieden een zelfhulpportaal aan via Therapieland en we hebben een overzicht gemaakt met wachttijdtips zodat u deze tijd goed doorkomt. Daarmee neemt u een voorsprong op uw behandeling!

MailenBellen

Wachttijden

We doen ons uiterste best om iedereen die een behandeling hard nodig heeft en daar een verwijzing voor heeft, zo snel mogelijk te helpen. Toch zijn er helaas wachttijden. Hieronder ziet u de wachttijden van de afgelopen maand, gerekend in weken. Het maakt niet uit welke zorgverzekeraar u heeft.

 

In dit overzicht vindt u de wachttijden tot intake en de wachttijden tot start behandeling van 4mb. De wachttijden worden maandelijks bijgewerkt. 

’-‘ betekent: deze vorm van zorg wordt niet aangeboden op deze locatie

 

 

Wachttijd van aanmelding tot intake  (wachttijd tot intakegesprek)Locatie RoosendaalLocatie Etten-Leur Locatie Oudenbosch Locatie Breda
Laagcomplex 0-18 jaar1-2 weken3-4 weken1-2 weken-
Hoogcomplex 0-18 jaar1-2 weken3-4 weken1-2 weken-
 
Basis GGZ
Kind & Jeugd --*3-4 weken
Volwassenen23 weken**23 weken
Online4-6 weken
 
Specialistische GGZ
Kind & Jeugd ---3-4 weken
Volwassenen20 weken---
 
WMO
WMO0-1 week (Na toekenning door de gemeente)0-1 week (Na toekenning door de gemeente)0-1 week (Na toekenning door de gemeente)0-1 week (Na toekenning door de gemeente)

* Specialistische GGZ wordt alleen op locatie Roosendaal geboden, voor cliënten woonachtig in regio Roosendaal. In Breda bent u bij ons welkom voor Basis GGZ.
* Cliënten worden alleen behandeld in de regio waarin zij woonachtig zijn; het is dus niet toegestaan cliënten uit regio Breda te verwijzen naar RoosendaaI
* Diagnostiek wordt alleen gedaan in de specialistische ggz, niet in de basis ggz.
* Wij bieden geen enkelvoudige diagnostiek; dit wil zeggen: diagnostiek zonder wens voor behandeling.
* Wij bieden geen crisishulp, opname op locatie of verslavingszorg

Wachttijd vanaf intake tot behandeling  (wachttijd vanaf intakegesprek tot aan start behandeling)Locatie Roosendaal  Locatie Etten-Leur Locatie Oudenbosch Locatie Breda
Laagcomplex 0-18 jaar0-2 weken ***4 weken ***2-3 weken ***-
Hoogcomplex 0-18 jaar0-2 weken ***4 weken ***2-3 weken ***-
 
Basis GGZ
Kind & Jeugd ---4 weken *** (wachttijd tot diagnostiek: 2-3 maanden)
Volwassenen 7 weken--7 weken
Online0-2 weken
 
Specialistische GGZ
Kind & Jeugd *--4 weken *** (wachttijd tot diagnostiek: 2-3 maanden)
Volwassenen 10 weken **---
 
WMO
WMO0-1 week0-1 week0-1 week0-1 week

** Indien er diagnostiek nodig is, kan de wachttijd langer zijn.
*** Indien er sprake is van een specifieke behandeling als PMT, traumabehandeling, OKI-B of speltherapie, kan de wachttijd langer zijn. U kunt altijd contact met ons opnemen om na te vragen hoe lang de wachttijd precies is. Het kan zijn dat de behandeling op een andere locatie plaatsvindt, omdat de wachttijd daar korter is of de behandeling enkel daar beschikbaar is.

Te lange wachttijd?

Vindt u de wachttijd te lang? Neem dan contact met uw zorgverzekeraar en vraag om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt. De behandeling start dan binnen 10 weken vanaf de intake. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden, die zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen hebben afgesproken.

Een voorsprong op je behandeling?

Maak een account aan in ons zelfhulpportaal Aanmelden op ons zelfhulpportaal. 

In het zelfhulpportaal kun je zelf kiezen waarmee je aan de slag gaat, denk aan beter slapen, minder stress, je stemming verbeteren etc.

 

Of maak gebruik van onderstaande tips tijdens de wachttijd!

Activiteitenniveau

Bij psychische klachten is het vaak zo dat mensen te veel of te weinig op een dag doen. Bij een teveel aan activiteiten op een dag kunnen we overspannen raken. Te weinig activiteiten op een dag houden depressieve klachten in stand. Als u bepaalde activiteiten vermijdt omdat deze spanning geven, kunt u juist angstklachten in stand houden of aanwakkeren. Blijf actief, maar met mate. Wissel verplichtingen en plezierige activiteiten af. Gebruik daarvoor eventueel dit registratieformulier.

Slaappatroon

Zorg voor voldoende slaap per nacht. Gezonde slaap varieert tussen de 5 en 10 uur per nacht, het optimum is voor iedereen anders. Problemen met slapen kunnen psychische klachten veroorzaken. Het is ook mogelijk dat de slaapproblemen komen door de psychische klachten. Hier vindt u adviezen die u kunnen helpen om uw slaap te verbeteren.

Inspanning

Voor volwassenen is de norm 30 minuten bewegen per dag, in blokjes van minimaal 10 minuten, ten minste 5 dagen per week, matig intensief (licht verhoogde hartslag en ademhaling). Maak afspraken met mensen uit uw omgeving om de stap naar bewegen makkelijker te maken. Stevig wandelen is ook een vorm van bewegen.

Ontspanning

Waarschijnlijk heeft u wel gemerkt dat de spanning in uw hoofd ook spanning veroorzaakt in uw lichaam en inwerkt op uw gevoel. Probeer daarom regelmatig een ontspanningsmoment te nemen door bewust even te gaan zitten of liggen. Als u zich concentreert op uw ademhaling door rustig in en uit te ademen zult u merken dat de spanning minder wordt. Op internet en via Apps kunt u allerlei verschillende ontspanningsoefeningen vinden, maar wandelen, sporten, tekenen of muziek luisteren kunnen ook helpen om rustig te worden. Gebruik bijvoorbeeld de VGZ Mindfulness coach app eens.

Afleiding

Als u merkt dat u veel aan het piekeren bent, is het de kunst om te proberen bewust aan andere dingen te denken, of met andere dingen bezig te zijn. Zo leidt u uw gedachten af van uw probleem. Bedenk dus voor uzelf welke dingen uw gedachten kunnen afleiden. Wat vindt u leuk om te doen, waarbij u uw aandacht actief nodig heeft, zodat uw gedachten ergens anders zijn. Vaak zijn dit actieve dingen zoals bewegen, een praatje maken, een film kijken. Moeilijk om een activiteit te bedenken die bij u past? Gebruik dit formulier met plezierige activiteiten!

Piekeroefening

Piekeren kost veel tijd en energie. Beperk daarom de tijd die je aan het piekeren besteedt. Pieker-tijd plan je één keer per dag op een vast tijdstip. Op dit tijdstip kun je langer bij je zorgen stilstaan.
1. Schrijf negatieve gedachten gedurende de dag op een lijst en laat deze gedachten verder niet toe.
2. Kies iedere dag een tijdstip waarop je kijkt naar de gedachten die je hebt opgeschreven. Bepaal hoeveel tijd je hier aan wilt besteden.
3. Kijk naar de gedachten die je hebt opgeschreven en denk na over elk punt. Bedenk welke helpende gedachten die je kunt inzetten.
4. Stop op het afgesproken tijdstip en ga iets doen wat ontspanning geeft, bijvoorbeeld lezen.

Problemen oplossen

Je kunt een oplossing voor een probleem vinden door de volgende stappen te nemen:
1. Beschrijf het probleem.
2. Bedenk verschillende oplossingen voor het probleem.
3. Evalueer de oplossing. Stel jezelf de volgende vragen:
o Lost de oplossing mijn probleem op?
o Is de oplossing uit te voeren?
o Is de oplossing voor mij een goede oplossing?
o Is de oplossing ook voor anderen een goede oplossing?
o Geef elke oplossing een score op een schaal van 1 tot 10.
4. Kies de beste oplossing.
5. Voer de oplossing uit.