Groepsaanbod

Op maat aangeboden trainingen voor kinderen, zoals sociale vaardigheidstraining, angstreductie en gedragsregulatie.

Aanmelden

Voor wie?

Het groepsaanbod van 4mb richt zich op kinderen en waar wenselijk ook op hun ouders.

Wat is groepsaanbod van 4mb?

Voorbeelden van groepsbehandelingen zijn:

Sociale vaardigheidstraining (zoals Koele Kikker/ TOM training)
Deze training is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. In de sociale vaardigheidstraining wordt stilgestaan bij basale sociale vaardigheden zoals het kennismaken met anderen en het aannemen van een goede luisterhouding. Daarnaast wordt middels gesprekken, opdrachten en spel gewerkt aan onder andere het samenwerken en samenspelen, het vergroten van de assertiviteit en het passend omgaan met plagen en pesten.

Emotieregulatietraining (euREKA training)
Voor kinderen en jongeren kan het belangrijk zijn te leren met hun gevoelens om te gaan. Gevoelens horen erbij, maar kunnen soms heel heftig zijn. Maar wat nu als je heel vaak heel boos, verdrietig of bang bent? Of wat als je juist heel erg enthousiast, druk of hyper bent? En wat nu als je daardoor vaak ruzie hebt of slecht slaapt? Of als je niet zoveel vrienden of vriendinnen hebt? Misschien reageren mensen vervelend op jouw gedrag? Of misschien zit je gewoon niet lekker in je vel. Als gevoelens in de weg zitten, kan dit voor veel nare en lastige situaties zorgen. Als je dan ook last hebt van bijvoorbeeld ADHD, leerproblemen of autisme, kan dit nog lastiger worden.

Na de training kun je verschil merken op:
• Minder vaak ruzie thuis of op school.
• Betere concentratie
• Betere contacten met vrienden en vriendinnen.
• Beter kunnen ontspannen.
• Meer zelfvertrouwen
• Minder stress
• Beter slapen
• Meer grip op je gevoel en je reacties.

Deze groepsbehandeling helpt kinderen en jongeren om beter met hun emoties om te gaan. De training helpt kinderen en jongeren ontspannen, gevoelens leren herkennen en een plekje geven en hoe je dit allemaal zelf kunt doen!

Mindfulnesstraining (8-12 jaar en 13-18 jaar)
Deze training van 8 sessies is bedoeld voor kinderen die:
• het fijn vinden om hun hoofd vol gedachten met rust te brengen;
• gevoelens wil voelen en leren begrijpen;
• zich beter wil leren concentreren;
• een laag zelfbeeld hebben;
• meer zelfvertrouwen willen hebben;
• veel spanning opbouwen gedurende de dag die zich resulteren in lichamelijke klachten.

Mindfulness helpt kinderen om meer te ontspannen en aandachtiger te zijn. Kinderen leren door mindfulness anders om te gaan met klachten of problemen die er nu eenmaal zijn (zoals storm in je hoofd, steeds maar ‘moeten bewegen’ of meteen ‘doen wat je denkt’). Kinderen leren een betere concentratie op te bouwen, maar ook omgaan met gevoelens. Ook is het geschikt voor kinderen die wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.

COMET-groep (versterken zelfvertrouwen)
COMET staat voor Competitive Memory Training (we noemen hem ook wel ‘zelfbeeldtraining’) en is een effectieve cognitief-gedragstherapeutische training, waarbij je zelfwaardering centraal staat. Met deze training verbeter je je zelfbeeld en zelfwaardering zodat jij je weer beter over jezelf gaat voelen. De training is geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.
Tijdens de COMET trainingen leer jij je te concentreren op jouw positieve kanten en waardevolle eigenschappen. De positieve meningen over jezelf gaan als het ware de competitie aan met jouw negatieve gedachten, zodat je positieve ervaring weer meer vooraan in je geheugen komt. Waarschijnlijk weet je wel dat deze positieve eigenschappen aanwezig zijn, maar in het dagelijkse leven heb je er misschien onvoldoende oog voor. Daar ga je mee aan de slag, zodat de positieve zelfwaardering weer op de voorgrond komt.

ACT Your Way -groep

De ACT your way groepstraining is geschikt voor jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar die:

Hulp zoeken bij het ontdekken van hun eigen kwaliteiten, wensen en rollen.
Vaardigheden willen leren voor het omgaan met zichzelf en anderen.
Vaardigheden willen leren met betrekking tot zelfstandigheid.
Vaardigheden willen leren in het houden van een balans in eigenheid, zelfstandigheid en verbonden zijn met anderen.
Werkzame copingstijlen willen ontwikkelen voor het omgaan met uitdagingen en stress.
Hun zelfbeeld willen veranderen.
Zoeken naar zingeving.
We werken met groepjes van 4-6 jongeren.
De groepstraining bestaat uit 14 bijeenkomsten.
Elke sessie duurt 1,5 uur.
Voor elke sessie leest de jongere een hoofdstuk of een blok, waarbij zij oefeningen invult.

Oudertraining autisme
In de oudercursus staat het begrijpen van het denken en doen van het kind centraal. Tevens staan we stil bij de uitdagingen waarmee kinderen met autisme en hun gezin dagelijks te maken hebben en bespreken we de mogelijkheden om deze als ouders zo goed mogelijk te begeleiden.

Oudertraining ADHD
In de oudercursus staat het begrijpen van het denken en doen van het kind centraal. Tevens staan we stil bij de uitdagingen waarmee kinderen met ADHD en hun gezin dagelijks te maken hebben en bespreken we de mogelijkheden om deze als ouders zo goed mogelijk te begeleiden.

Wat is het resultaat van de groepsbehandeling?

Samen bepalen we het doel van de te volgen groepsbehandeling. Elke drie maanden evalueren we in hoeverre het doel is behaald en een voortzetting van de groepsbehandeling wenselijk/noodzakelijk is.

Aanmelden

Verwijzing is altijd nodig

Herkent u de psychologische klachten op deze site bij uzelf of bij uw kind? Spreekt onze persoonsgerichte professionele aanpak en kleinschalige praktijk u aan? Vul dan het aanmeldformulier in voor onderzoek, behandeling en/of begeleiding. Voor overleg mag u altijd het secretariaat bellen (0165 769000) of mailen (info@4mb.nl). U heeft altijd een verwijzing nodig van de huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts, jeugdprofessional of gemeente.