Nieuwsbrief Verwijzers en Samenwerkingspartners

Juli 2022

 

Lees hier altijd het laatste nieuws van 4mb.

Even voorstellen… WMO coach Anisca Theuns

De WMO coaches van 4mb bieden ambulante begeleiding bij psycho-sociale vraagtstukken. Wij werken in opdracht van gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Zundert, Brabantse Wal en sinds kort ook in gemeente Breda!

Daarom is het dan ook tijd voor een voorstelronde:

Mijn naam is Anisca Theuns. In 2013 ben ik op Avans afgestudeerd aan de opleiding Social Work.
Binnen de opleiding heb ik de minor GGZ-agoog afgerond en ben ik direct na mijn diploma aan de slag gegaan als ambulant begeleider binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Als WMO coach kom ik samen met mijn collega’s achter de voordeur bij mensen die, om welke reden dan ook, op meerdere levensgebieden vastlopen.
We hebben aandacht voor zowel de zorgen als de krachten. Samen met de cliënt, diens netwerk en andere hulpverlening werken we aan een plan zodat iemand weer gesterkt wordt in het zelfstandig functioneren.

Om in begeleiding te kunnen komen is er een WMO indicatie nodig vanuit de gemeente. Hiervoor gaat de persoon eerst in gesprek met ‘Zorg voor elkaar Breda’. Wanneer zij een begeleidingstraject nodig achten, doen zij de aanvraag bij de WMO. Mocht u eerst willen overleggen over wat 4mb op het gebied van thuisbegeleiding kan betekenen, neem dan gerust contact op!

Anisca Theuns
a.theuns@4mb.nl
0643693391

Start groepsbehandelingen september Volwassenen

In september 2022 starten er twee groepsbehandelingen voor volwassenen: een COMET groep en een depressie/burn out groep:

COMET Groep. Locatie: Roosendaal
De COMET groep is een zelfbeeldtraining in groepsverband. Het is bedoeld voor mensen met angst- en stemmingsklachten die last hebben van een negatief zelfbeeld. Dit betekent dat men vaak te negatief over zichzelf denkt en onzeker is. De behandeling heeft als doel dat de deelnemers meer ‘gevoelsmatig‘ oog krijgen voor hun positieve eigenschappen. Door meer reëel naar zichzelf te kunnen kijken, zal het zelfvertrouwen worden vergroot. Hierdoor zullen de angst- en stemmingsklachten verminderen en zal de kwaliteit van leven worden verbeterd. De behandeling bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van elk 1,5 uur. Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende opdrachten besproken en geoefend. Thuis wordt gewerkt aan huiswerkopdrachten.

 

Depressie/ Burn out Groep. Locatie: Roosendaal
In de depressie/burn-out groep wordt met behulp van Cognitieve Gedragstherapie gewerkt aan het bevorderen van activatie en het ombuigen van negatieve gedachten naar meer helpende gedachten. Hierbij wordt ingegaan op de gedachten en het gedrag die de klachten in stand houden. Tevens is de behandeling gericht op het aanleren van ontspanningsvaardigheden, het meer in balans brengen van verplichte en leuke/ontspannende activiteiten en het bevorderen van assertiviteit. De behandeling is geschikt voor mensen met depressieve klachten en/of burnoutklachten en bestaat uit 7 bijeenkomsten van elk 1,5 uur. De eerste 4 bijeenkomsten zullen wekelijks plaatsvinden en de laatste 3 bijeenkomsten om de week. Tussentijds maakt de cliënt huiswerkopdrachten in het online behandelprogramma Minddistrict.

Voor onze groepsbehandelingen is altijd een verwijzing nodig met een vermoedelijke DSM diagnose.

 

Cliëntenpauze CZ verzekerden

Zorgverzekeraar CZ waar ook haar labels CZ Direct, Just, Nationale Nederlanden en Ohra onder vallen heeft helaas beperkt zorg bij ons ingekocht. Wij krijgen op dit moment meer aanmeldingen van CZ verzekerden dan dat wij mogen behandelen ​van Zorgverzekeraar CZ. Hierdoor loopt de wachttijd voor CZ verzekerden te veel op. Daarom stellen wij ​helaas tijdelijk een aanmeldpauze in voor CZ verzekerden. Dat betekent dat deze aanmeldingen nu niet in behandeling genomen worden door ons.

Wij adviseren cliënten altijd contact op te nemen met het CZ-zorgteam voor zorgbemiddeling 013-5949110. Zij zullen samen met de cliënt kijken welke mogelijkheden er zijn. Wij betreuren het ten zeerste dat we momenteel niet alle cliënten in behandeling te kunnen nemen en hopen dat zij spoedig de juiste zorg ontvangen.

 

4mb Online, wanneer is dat passend?

Cliënten kunnen bij ons, indien passend en gewenst, volledig online behandeld worden met een korte wachttijd. De nadruk bij deze behandeling ligt op het maken van opdrachten via eHealth platform Minddistrict, waarbij ondersteuning is van beeldbelgesprekken met een van onze psychologen.  Dit is ideaal voor cliënten die vanwege werk, college of kinderen niet gemakkelijk naar onze locaties kunnen komen. Indien je cliënten verwijst voor de basis ggz, kun je aangeven of online behandeling wenselijk is. Cliënten kunnen in het aanmeldformulier ook zelf kiezen voor volledig online behandeling. Volledig online behandeling is zeker ook geschikt voor kinderen- en jeugdigen.

4mb online is passend indien de problematiek past binnen de Basis GGZ en er cognitieve gedragstherapie ingezet kan worden, denk hierbij aan een (eenmalige) depressie, burn out, angststoornis of negatief zelfbeeld. Wanneer er een vraag is naar diagnostiek of behandeling van persoonlijkheidsproblematiek/ ADHD/ autisme is 4mb online niet passend.

Kijk voor meer informatie op Online behandelingen – 4mb.

Welkomstfilmpjes: Welkom bij 4mb!

Het kan voor cliënten soms best spannend zijn om voor het eerst bij 4mb te komen. Daarom hebben wij welkomstfilmpjes ontwikkeld, zodat cliënten een indruk kunnen krijgen van de sfeer en behandeling bij 4mb. Ook jullie als verwijzers en samenwerkingspartners krijgen op deze manier een duidelijke indruk van ons.

Welkom bij 4mb Volwassenen:

Welkom bij 4mb Volwassenen – YouTube

Welkom bij 4mb Kind en Jeugd:

Welkom bij 4mb kind en jeugd – YouTube

 

Na de zomer weer bij 4mb: Fitbuddy

Fitbuddy is een succesvolle samenwerking tussen 4mb en Partnership Roosendaal (Sportservice Noord-Brabant + Gemeente Roosendaal + Fontys Sporthogeschool). Soms is het er bij cliënten een tijdje niet van gekomen om te bewegen, of soms vinden ze het moeilijk om de eerste stap te zetten. Voor deze clienten (jong en oud, woonachtig in omgeving Roosendaal) kan een fitbuddy een oplossing zijn! Cliënten worden kosteloos gekoppeld aan een fitbuddy (student sportkunde) en worden op die manier (weer) begeleid richting het reguliere beweegaanbod, zoals sportclubs. Vanaf september  (na de zomerstop) kunnen er weer nieuwe clienten starten.

Kijk voor meer informatie op Fitbuddy – 4mb

Virtual Reality (VR) als onderdeel van onze behandeling

Bij 4mb bieden wij een nieuwe effectieve behandeling voor angststoornissen met behulp van Virtual Reality (VR). VR biedt de mogelijkheid om mensen met angststoornissen sneller, effectiever en in een veilige omgeving te behandelen. Tijdens deze behandeling worden beelden die angst oproepen op het scherm van de VR-bril geprojecteerd, zodat er als het ware een virtuele wereld wordt gecreëerd waarin de cliënt zich kan bewegen. Situaties die misschien in het dagelijks leven moeilijk op te zoeken zijn of die misschien nog te confronterend zijn, zijn nu binnen handbereik bij ons in de kamer.

VR gebruiken wij bij 4mb voornamelijk als onderdeel van de totale behandeling, dus bijvoorbeeld voor enkele sessies. VR kan gebruikt worden voor het aanleren van ontspanningsoefeningen, exposure bij angstbehandelingen, maar ook als ondersteuning bij EMDR en bij het geven van psycho-educatie over een aandoening. Er zijn binnen 4mb inmiddels 20 clienten naar tevredenheid behandeld middels VR!

Het behandelen met behulp van VR is zowel geschikt voor kind & jeugd als voor volwassenen. Verwijs cliënten die geïnteresseerd zijn in VR door naar 4mb. Kijk op Virtual Reality (VR) – 4mb.

Fijne zomervakantie!

Namens het hele team van 4mb wensen wij jullie een fijne zomervakantie. Geniet, rust uit, doe inspiratie op. Voor vragen/ overleg zijn wij uiteraard ook in de zomerperiode bereikbaar op 0165- 769 000

 

Actuele wachttijden

Raadpleeg hier altijd onze actuele wachttijden per locatie: Wachttijden – 4mb